Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

 

Uniwersyteckie Centrum Transferu Technologii UR, Podkarpacki Klaster Energii Odnawialnej
oraz Polski Instytut Innowacji i Transferu Technologii S.A.
serdecznie zapraszają do udziału w konferencji pn.

„Nauka dla biznesu”

organizowanej w dniu 21 marca 2016 roku o godz. 9:30.
Konferencja odbędzie się w Auli Głównej budynku A0 Uniwersytetu Rzeszowskiego
przy ul. Pigonia 1 w Rzeszowie.

 

>>> Pobierz program konferencji <<<

>>> FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY <<<

 

Patronaty

Wydarzenie objęte patronatem honorowym Marszałka Województwa Podkarpackiego oraz Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego

 W Ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym  zapisano, że centrum transferu technologii tworzy się w celu sprzedaży lub nieodpłatnego przekazywania wyników badań i prac rozwojowych do gospodarki. W przypadku danej szkoły wyższej zasadnym jest więc budowa układu instytucjonalnego transferu wiedzy. Tego typu jednostki transferu stanowią istotny element polityki szkoły wyższej, umożliwiający większe otwarcie na partnerskie kontakty z praktyką gospodarczą oraz uczestnictwo w regionalnych działaniach, stymulujących rozwój ekonomiczny.

Przed Uniwersyteckim Centrum Transferu Technologii (UCTT) stoi istotne zadanie pobudzania aktywności struktur uniwersyteckich i sektora biznesowego w zakresie transferu wiedzy i komercjalizacji wyników badań naukowych realizowanych przez pracowników UR. Ponadto, identyfikacja i przełamywanie istniejących w tym zakresie barier. Uzyskane do tej pory na potrzeby Centrum wyniki badań  wskazują, że niewielki odsetek podkarpackich przedsiębiorstw współpracuje z uczelniami wyższymi i jednostkami badawczymi, a znamienita ich część wykazuje niechęć do podejmowania takiej współpracy. Do głównych zadań Centrum zalicza się wpływ na zachowania wynalazców, przedsiębiorców, inwestorów; wpływ na wymianę informacji i relacji między nauką, biznesem i inwestorem; wpływ na dostępność kapitału celem finansowania innowacji; wpływ na proces komercjalizacji, w tym ewentualne wykorzystanie środków publicznych dla jego wsparcia.

Wypełniając powyższe zadania UCTT organizuje konferencje, pt. NAUKA DLA BIZNESU rozpoczynając w ten sposób publiczną debatę nad praktycznymi aspektami łączenia celów i narzędzi różnych podmiotów gospodarczych na rzecz rozwoju społeczno-gospodarczego regionu podkarpackiego. Proponowana tematyka dotyczy między innymi wsparcia rozwoju regionalnego w obszarach inteligentnych specjalizacji, współpracy nauki z biznesem w praktyce, problematyki wspierania transfer technologii, oferty i potrzeb lokalnego biznesu, uczelnianej oferty dla przedsiębiorców, programów UE wspierających współpracę nauka-biznes, możliwości pozyskania funduszy na innowacyjne badania naukowe.

 

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji

P.401126 Przedmiotem wynalazku jest pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji, zwłaszcza jabłek, gruszek czy jeżyn. Dotychczas znanym sposobem przechowywania owoców w celu przedłużenia ich żywotności i przydatności do konsumpcji jest zastosowanie komór chłodniczych o ustalonej optymalnej temperaturze oraz kontrolowanej atmosferze. Wadą tego sposobu jest jego wysoki koszt, możliwość zastosowania jedynie w dużych przechowalniach, jak również występująca szkodliwa dla człowieka atmosfera obniżonego tlenu. Pojemnik, będący przedmiotem wynalazku, dzięki swojej konstrukcji posiada możliwość pełnej neutralizacji wpływu ziemskiego pola magnetycznego w strefie wewnętrznej jego korpusu. Pozwala to na przedłużenie przydatności do konsumpcji oraz wysokiej jakości handlowej złożonych w nim owoców. Dodatkowo pojemnik jest urządzeniem mobilnym i może być wykorzystany w każdym gospodarstwie domowym z uwagi na swoje niewielkie gabaryty. Nie wpływa negatywnie na środowisko oraz może być wykorzystany w połączeniu ze stosowaniem obniżonej temperatury oraz kontrolowanej atmosfery, które są charakterystyczne dla dużych przechowalni.

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
135490