Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

Wszyscy mówią o potrzebie nawiązywania współpracy między nauką a biznesem. Aby rzeczywiście zbliżyć oba środowiska, należy przełamać wiele wzajemnych uprzedzeń, zmienić filozofię działania uczelni i przede wszystkim ruszyć się zza biurka. Są już ludzie, którzy aktywnie przerzucają „most” pomiędzy naukowcami i firmami. To brokerzy innowacji.

„Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i robi to” – ta sentencja Alberta Einsteina rzeczywiście się sprawdza. Pewien wykładowca matematyki podzielił się historią ze swojej działalności dydaktycznej. Omawiał ze studentami nierozwiązany problem matematyczny, zapisując na tablicy kilka twierdzeń i pytanie, jak go rozwiązać. Jeden ze studentów znacznie się spóźnił na wykład. Na następne zajęcia przyniósł gotowe rozwiązanie. Okazało się, że potraktował to jak pracę domową. Nawet nie przypuszczał, że przez dziesiątki lat matematycy bezowocnie zmagali się z tym problemem.

Przełamywanie barier

Broker innowacji powinien wypełnić lukę w komunikacji między naukowcami a przedsiębiorcami. Obie strony podchodzą do siebie nieufnie, co wynika z wzajemnego niezrozumienia sposobu działania. Naukowcy obawiają się ujawnienia wynalazku podczas rozmów z przedstawicielami firm zainteresowanych zakupem technologii, utraty wpływu na „losy wynalazku” i niewłaściwego wykorzystania idei innowacji. Firmy niepokoją się, że przedmiot licencji zostanie ujawniony poprzez publikację lub nieroztropną promocję. Boją się również sytuacji, że pomysłodawca przestanie się angażować w udoskonalanie rozwiązań powstałych na bazie wynalazku.

 

Źródło: www.pi.gov.pl

Więcej: Portal Innowacji


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Sposób sterowania reżimem temperaturowym instalacji solarnej dla podgrzewania wody

P.393464 Celem wynalazku jest podwyższenie wydajności instalacji solarnej poprzez wydłużenie czasu wymiany ciepła w zasobniku wody i zabezpieczenie procesu izochorycznego podczas wymiany ciepła. Układ zapewniający skuteczny sposób sterowania reżimem temperaturowym instalacji solarnej służącej do podgrzewania wody użytkowej składa się z: • kolektora słonecznego • wymiennika ciepła wraz z wężownicą • sterowanej pompy obiegowej • przewodów zimnej i ciepłej wody • czujnika temperatury cieczy roboczej w kolektorze • zbiornika. Układ włącza pompę obiegową przy temperaturze cieczy roboczej odpowiednio wyższej niż temperatura wody w zasobniku i wyłącza ją przy temperaturze cieczy roboczej odpowiednio niższej niż temperatura wody w tym zasobniku. Stosując wynalazek w czterogodzinnym okresie pracy osiągnięto sprawność układu o 1/5 wyższą od najlepszej dotychczas zanotowanej dla badanej instalacji.

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
135565