Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

Patenty

Filtr
Tytuł
Dźwig osobisty - W.122695
Genomowa sonda diagnostyczna typu in situ znakująca DNA w jądrze komórkowym Trichophyton mentagrophytes, sposób jej otrzymywania oraz wykrywania Trichophyton mentagrophytes na szkiełku mikroskopowym - P.404901
Lejek - W.124778
Narzędzie do nagniatania otworów - W.123552
Pasta polerska - P.416909
Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji - P.401126
Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich świeżość - W.124815
Sonda genetyczna typu in situ znakująca chromosomy pary 12 drożdży piekarniczych na szkiełku mikroskopowym oraz sposób jej otrzymywania - P.404526
Sposób degradacji dichlorodifenylotrichloroetanu /DDT/ w glebie i innych materiałach sypkich oraz urządzenie do realizacji tego sposobu - P.403458
Sposób degradacji pestycydów w glebie i innych materiałach sypkich oraz urządzenie do realizacji tego sposobu - P.401853
Sposób modyfikacji pelletu opałowego z biomasy - P.416443
Sposób modyfikowania białek serwatkowych - P.406661
Sposób obróbki powierzchniowej otworów o zakrzywionych osiach - P.416743
Sposób określania dojrzałości zbiorczej owoców - P.406446
Sposób otrzymywania napoju o podwyższonej trwałości i właściwościach prozdrowotnych na bazie soku drzewnego, zwłaszcza brzozowego - P.417738
Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji - P.399412
Sposób poprawy właściwości energetycznych biomasy roślinnej - P.417554
Sposób przedłużania trwałości malin w warunkach nie chłodniczych oraz urządzenie do stosowania tego sposobu - P.407854
Sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej - P.412187
Sposób przygotowania ogórków do procesu kiszenia - P.411290
Sposób sanitaryzacji oraz obniżania pozostałości pestycydów w materiale roślinnym w procesie suszenia oraz urządzenie do realizacji tego sposobu - P.408250
Sposób sorpcji metali ciężkich z roztworów wodnych - P.418230
Sposób sterowania reżimem temperaturowym instalacji solarnej dla podgrzewania wody - P.393464
Sposób wytwarzania dwuskładnikowych warstw łożysk ślizgowych - P.415740
Sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla - P.402630
Sposób wytwarzania produktów biotechnologicznych - P.410904
Sposób zmniejszenia absorpcji metali ciężkich przez rośliny korzeniowe - P.411721
Urządzenie do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym - W.121551
Urządzenie do ozonowania osadu ściekowego - P.416306
Urządzenie generujące zmienne sygnały magnetyczne do stymulacji materiału biologicznego - P.399624
Zespolone narzędzie do wykonywania otworów i ich nagniatania - P.409182

NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Urządzenie do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym

W.121551 Przedmiotem wzoru użytkowego jest urządzenie służące do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym, co przyczynia się do znacznej poprawy ich jakości. Wzór zawiera m.in. szczegółowy opis budowy urządzenia, które może być mobilne i praktycznie bezobsługowe, co znacznie obniża koszty ewentualnej instalacji nawet wielu takich urządzeń. Dodatkowo urządzenie to jest uniwersalne i może być stosowane do różnego typu owoców i warzyw. Wykazuje również brak negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze. Praktyczne przetestowanie urządzenia na plantacjach truskawek oraz jabłek pozwoliło na stwierdzenie poprawy jakości owoców w czasie ich wzrostu i dojrzewania, zwłaszcza podniesienie walorów smakowych.

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
89242

Odwiedza nas 26 gości oraz 0 użytkowników.