Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

Baza tematów prac B+R

Pokaż # 
Tytuł
Skórki owocowe - energetyczna i zdrowa przekąska
Innowacyjne metody cyfrowego przetwarzania i rozpoznawania obrazów
Innowacyjne strategie inteligentnych systemów sterowania w inżynierii produkcji
Innowacyjne metody pomiarów i przetwarzania biosygnałów
Projektowanie receptur na produkty ekologiczne z mleka krowiego, koziego i owczego
Napoje serwatkowe naturalnie nasycone CO2
Rozpoznawanie, przetwarzanie i analiza obrazów i sygnałów
Uwarunkowania techniczne i ekonomiczne grupy bilansującej na rynku energii
Metody konstruowania klasyfikatorów dla złożonych pojęć czasowo-przestrzennych
Modelowanie matematyczne w procesach podejmowania decyzji
Wytwarzanie cienkich warstw i struktur z wykorzystaniem technologii PVD
Innowacyjne metody pozwalające na poprawę dobrostanu i ochronę zdrowia zwierząt gospodarskich
Innowacyjne metody oceny jakości jaj spożywczych
Nowoczesne systemy monitorowania środowiska
Nieniszczące badania składu warstw (powłok)
Komputerowe wspomaganie diagnostyki i terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
Otrzymywanie materiału szkółkarskiego wysokiej jakości z użyciem metod biotechnologicznych (kultury in vitro, biotyzacja, diagnostyka molekularna) w celu dywersyfikacji upraw sadowniczych i rolniczych na Podkarpaciu
Obrazowanie komórek, tkanek i organizmów, analizy pierwiastkowe i chemiczne połączone z dwu- i trójwymiarowym obrazowaniem, biologia radiacyjna komórek, tkanek i organizmów
Badanie wpływu stałego i zmiennego pola magnetycznego na kiełkowanie i wzrost roślin
Metody sztucznej inteligencji
Inteligentne wyszukiwanie informacji
Charakterystyka wybranych genotypów paulowni puszystej (Paulownia tomentosa Steud.) jako wydajnego źródła substancji biologicznie czynnych, wykorzystywanych w farmaceutyce
Dobór materiałów i technologii na elementy maszyn przemysłu spożywczego
Nowoczesne napędy w pojazdach mechanicznych przyjazne środowisku przyrodniczemu
Wykorzystanie ziarna pszenżyta odmiany „Panteon” do wypieku chleba
Wprowadzenie upraw energetycznych klonów paulowni, nawożonych osadami z oczyszczalni ścieków lub odpadami z produkcji zwierzęcej
Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji trzody chlewnej w celu uzyskania mięsa o podwyższonej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych
Badania w zakresie przetwórstwa (w tym wędzenia) mięsa oraz produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów, a także zwiększania ich walorów odżywczych i prozdrowotnych
Wykorzystanie mięsa końskiego i dziczyzny w przetwórstwie
Monitoring jakości wędlin produkowanych w województwie podkarpackim
Czynniki zwiększające bezpieczeństwo zbioru, transportu, przechowywania i spożywania grzybów

Podkategorie


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Urządzenie do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym

W.121551 Przedmiotem wzoru użytkowego jest urządzenie służące do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym, co przyczynia się do znacznej poprawy ich jakości. Wzór zawiera m.in. szczegółowy opis budowy urządzenia, które może być mobilne i praktycznie bezobsługowe, co znacznie obniża koszty ewentualnej instalacji nawet wielu takich urządzeń. Dodatkowo urządzenie to jest uniwersalne i może być stosowane do różnego typu owoców i warzyw. Wykazuje również brak negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze. Praktyczne przetestowanie urządzenia na plantacjach truskawek oraz jabłek pozwoliło na stwierdzenie poprawy jakości owoców w czasie ich wzrostu i dojrzewania, zwłaszcza podniesienie walorów smakowych.

Sposób sterowania reżimem temperaturowym instalacji solarnej dla podgrzewania wody

P.393464 Celem wynalazku jest podwyższenie wydajności instalacji solarnej poprzez wydłużenie czasu wymiany ciepła w zasobniku wody i zabezpieczenie procesu izochorycznego podczas wymiany ciepła. Układ zapewniający skuteczny sposób sterowania reżimem temperaturowym instalacji solarnej służącej do podgrzewania wody użytkowej składa się z: • kolektora słonecznego • wymiennika ciepła wraz z wężownicą • sterowanej pompy obiegowej • przewodów zimnej i ciepłej wody • czujnika temperatury cieczy roboczej w kolektorze • zbiornika. Układ włącza pompę obiegową przy temperaturze cieczy roboczej odpowiednio wyższej niż temperatura wody w zasobniku i wyłącza ją przy temperaturze cieczy roboczej odpowiednio niższej niż temperatura wody w tym zasobniku. Stosując wynalazek w czterogodzinnym okresie pracy osiągnięto sprawność układu o 1/5 wyższą od najlepszej dotychczas zanotowanej dla badanej instalacji.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
82229

Odwiedza nas 16 gości oraz 0 użytkowników.