Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

19 września w Łodzi odbędzie się III Międzynarodowy Kongres Bioekonomii. Jest to kluczowe wydarzenie w ramach Tygodnia Bioekonomii, który w tym roku odbywa się w dniach 15 - 19 września.

 

Zaplanowane podczas Kongresu panele skupią się głównie na takich zagadnieniach jak:

  • zielona infrastruktura jako elementarny składnik tworzenia smart cities;
  • mechanizmy finansowania biogospodarki z uwzględnieniem funduszy strukturalnych w nowej perspektywie finansowej;
  • wydłużenie aktywności zawodowej poprzez promowanie koncepcji „srebrnej gospodarki”.

Udział w kongresie jest bezpłatny. Więcej informacji oraz formularz rejestracyjny znajdą Państwo na stronie www.bioekonomia.lodzkie.pl.

 

Serdecznie zapraszamy do rejestracji.


Zachęcamy do obejrzenia kolejnego odcinka realizowanych we współpracy z NCBR „Wiadomości naukowych”. W najbliższą niedzielę widzowie poznają m.in. projekty realizowane w Gdańskim Parku Naukowo - Technologicznym oraz Instytucie Morskim w Gdyni. Wcześniejsze odcinki „Wiadomości” mogą Państwo obejrzeć na kanale youtube NCBRnews

Sejm przegłosował nowelizację ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Ustawa znosi opłaty za drugi kierunek. Dwa dni temu rząd poparł tę zmianę po to, by jak najszybciej dostosować prawo do postanowień wyroku Trybunału Konstytucyjnego.

Znowelizowana ustawa reguluje również kwestię uwłaszczenia naukowców. Nowością w stosunku  do wcześniejszych propozycji jest rozwiązanie przewidujące, że obie strony jeśli dojdą do porozumienia, będą mogły przyjąć elastyczną i odpowiadającą im formę komercjalizacji wynalazku lub efektów badań naukowych. Określą one w umowie rozwiązania dotyczące praw do wyników badań naukowych lub prac rozwojowych, a także podziału środków uzyskanych z ich komercjalizacji. Jeśli taka umowa nie zostanie podpisana, wówczas obowiązywać będą regulacje zawarte w ustawie. Uczelnia będzie miała 3 miesiące na podjęcie decyzji w sprawie komercjalizacji.

Prezydent Bronisław Komorowski 13.08.2014 podpisał nowelizację ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Wraz z całym pakietem nowych rozporządzeń wejdzie ona w życie z początkiem nowego roku akademickiego 2014/2015.

Niż demograficzny, zmieniający się rynek pracy, nowe technologie wymagają od uczelni nowego myślenia o studiowaniu. Łączenia zajęć z różnych dyscyplin. Kształcenia miękkich kompetencji i uczenia z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, e-learningu. Również większego zaangażowania w kształcenie praktyków z gospodarki – mówi prof. Lena Kolarska-Bobińska, minister nauki i szkolnictwa wyższego. – Przepisy dotyczące szkolnictwa wyższego, które wejdą w życie od nowego roku akademickiego, ułatwią uczelniom wprowadzanie potrzebnych nowych rozwiązań. Umożliwiają też szkołom wyższym zacieśnienie współpracy z przemysłem. Naukowcom wskazują szybszą i łatwiejszą drogę komercjalizacji efektów ich badań, szczególnie ważne jest „uwłaszczenie naukowców”.  Nowe prawo działa też na korzyść studentów, bo zwiększa ich szanse na rynku pracy – dodaje minister.

Projekt „Staż Sukcesem Naukowca – II edycja” (SSN II) to niezwykła okazja do sprawdzenia w praktyce wiedzy, którą pracownicy naukowi, naukowo-dydaktyczni, dydaktyczni zdobyli na uczelni lub w jednostce naukowo-badawczej. Udział w projekcie umożliwia naukowcom odbycie stażu w wybranym podkarpackim mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwie i tym samym podniesienie poziomu innowacyjności i konkurencyjności danej branży. Staż trwa 6 miesięcy (możliwe są krótsze staże trwające minimum 3 miesiące).


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji

P.401126 Przedmiotem wynalazku jest pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji, zwłaszcza jabłek, gruszek czy jeżyn. Dotychczas znanym sposobem przechowywania owoców w celu przedłużenia ich żywotności i przydatności do konsumpcji jest zastosowanie komór chłodniczych o ustalonej optymalnej temperaturze oraz kontrolowanej atmosferze. Wadą tego sposobu jest jego wysoki koszt, możliwość zastosowania jedynie w dużych przechowalniach, jak również występująca szkodliwa dla człowieka atmosfera obniżonego tlenu. Pojemnik, będący przedmiotem wynalazku, dzięki swojej konstrukcji posiada możliwość pełnej neutralizacji wpływu ziemskiego pola magnetycznego w strefie wewnętrznej jego korpusu. Pozwala to na przedłużenie przydatności do konsumpcji oraz wysokiej jakości handlowej złożonych w nim owoców. Dodatkowo pojemnik jest urządzeniem mobilnym i może być wykorzystany w każdym gospodarstwie domowym z uwagi na swoje niewielkie gabaryty. Nie wpływa negatywnie na środowisko oraz może być wykorzystany w połączeniu ze stosowaniem obniżonej temperatury oraz kontrolowanej atmosfery, które są charakterystyczne dla dużych przechowalni.

Urządzenie do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym

W.121551 Przedmiotem wzoru użytkowego jest urządzenie służące do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym, co przyczynia się do znacznej poprawy ich jakości. Wzór zawiera m.in. szczegółowy opis budowy urządzenia, które może być mobilne i praktycznie bezobsługowe, co znacznie obniża koszty ewentualnej instalacji nawet wielu takich urządzeń. Dodatkowo urządzenie to jest uniwersalne i może być stosowane do różnego typu owoców i warzyw. Wykazuje również brak negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze. Praktyczne przetestowanie urządzenia na plantacjach truskawek oraz jabłek pozwoliło na stwierdzenie poprawy jakości owoców w czasie ich wzrostu i dojrzewania, zwłaszcza podniesienie walorów smakowych.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
132833