Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

Badanie dojrzałości ma istotne znaczenie zwłaszcza przy wielkoobszarowych uprawach. Poza tym właściwa ocena dojrzałości zbieranych owoców ma duży wpływ na późniejsze ich przechowywanie, jak również walory konsumpcyjne.

Aktualnie stosowane metody określania dojrzałości zbiorczej owoców klimakterycznych to: pomiar jędrności, pomiar zawartości ekstraktu ogólnego, testy skrobiowe, pomiar intensywności oddychania oraz pomiar wydzielonego etylenu. Sposoby te posiadają jednak pewne wady: są drogie (z uwagi na konieczność wykonania kilku testów), czasochłonne i niejednoznaczne.

Sposób określania dojrzałości zbiorczej owoców zgodnie z wynalazkiem charakteryzuje się tym, że w celu oceny dojrzałości owoców pobiera się z różnych części drzewa, krzewu, krzaka o zróżnicowanym nasłonecznieniu kilka sztuk owoców, a następnie odpowiednio przetwarza, otrzymując w końcowym etapie pastylki, bez stosowania jakichkolwiek domieszek. Następnie wykonuje się test kaloryczności każdej z pastylek i wylicza średnią z otrzymanych wyników. Metoda ta jest tania i szybka – odpowiedź co do konieczności zbioru otrzymuje się najpóźniej w czasie 12 godzin. Poza tym daje jednoznaczną ocenę co do stopnia dojrzałości owoców, biorąc pod uwagę wszystkie parametry wpływające na dojrzałość owoców klimakterycznych, takich jak jabłka, truskawki, jak również pomidory.


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji

P.401126 Przedmiotem wynalazku jest pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji, zwłaszcza jabłek, gruszek czy jeżyn. Dotychczas znanym sposobem przechowywania owoców w celu przedłużenia ich żywotności i przydatności do konsumpcji jest zastosowanie komór chłodniczych o ustalonej optymalnej temperaturze oraz kontrolowanej atmosferze. Wadą tego sposobu jest jego wysoki koszt, możliwość zastosowania jedynie w dużych przechowalniach, jak również występująca szkodliwa dla człowieka atmosfera obniżonego tlenu. Pojemnik, będący przedmiotem wynalazku, dzięki swojej konstrukcji posiada możliwość pełnej neutralizacji wpływu ziemskiego pola magnetycznego w strefie wewnętrznej jego korpusu. Pozwala to na przedłużenie przydatności do konsumpcji oraz wysokiej jakości handlowej złożonych w nim owoców. Dodatkowo pojemnik jest urządzeniem mobilnym i może być wykorzystany w każdym gospodarstwie domowym z uwagi na swoje niewielkie gabaryty. Nie wpływa negatywnie na środowisko oraz może być wykorzystany w połączeniu ze stosowaniem obniżonej temperatury oraz kontrolowanej atmosfery, które są charakterystyczne dla dużych przechowalni.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
146036

Odwiedza nas 34 gości oraz 0 użytkowników.