Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania napoju o podwyższonej trwałości i właściwościach prozdrowotnych na bazie soku drzewnego, zwłaszcza brzozowego, z wykorzystaniem akceptowanych przez konsumentów, bezpiecznych dla zdrowia czynników konserwujących.

W ostatnich latach popularność napojów opartych na naturalnych surowcach sukcesywnie wzrasta. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się miedzy innymi butelkowane soki drzewne brzozowe. Na rynku polskim i światowym dostępny jest dość duży asortyment napojów, których podłożem jest sok brzozowy.

Istotą wynalazku jest opracowanie sposobu wydłużania trwałości soków drzewnych zwłaszcza brzozowych niezwłocznie po ich pobraniu z pnia drzewa. Nie zachodzi konieczność, aby sok drzewny, który ma być poddany zabiegowi konserwowania, był pobrany w sposób jałowy czy też specjalną techniką. Wydłużenie trwałości osiąga się bowiem przy poborze soku drzewnego, zwłaszcza brzozowego, w sposób tradycyjny i dostępny dla każdego, poprzez nawiercenie wiertłem otworu w pniu drzewa.

W wyniku zastosowania sposobu zgodnego z wynalazkiem wydłuża się trwałość uzyskanego soku drzewnego do co najmniej dwóch tygodni, bez konieczności stosowania termicznych metod konserwacji, takich jak pasteryzacja, czy sterylizacja. Otrzymany napój sposobem zgodnym z wynalazkiem jest smaczniejszy od wyjściowego surowca, posiada również zwiększone właściwości prozdrowotne. Może stanowić sezonowy napój utrwalony wyłącznie naturalnie, jako produkt niepasteryzowany, w pełni zachowujący bogactwo składników prozdrowotnych, występujących w sokach drzewnych. Poza tym, może służyć jako trwała podstawa do produkcji sezonowego napoju z dodatkiem na przykład wyciągów ziołowych i zagęszczonych soków owocowych, dodatkowo wzmacniających efekt prozdrowotny.


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Urządzenie do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym

W.121551 Przedmiotem wzoru użytkowego jest urządzenie służące do magnetostymulacji owoców i warzyw zmiennym polem magnetycznym, co przyczynia się do znacznej poprawy ich jakości. Wzór zawiera m.in. szczegółowy opis budowy urządzenia, które może być mobilne i praktycznie bezobsługowe, co znacznie obniża koszty ewentualnej instalacji nawet wielu takich urządzeń. Dodatkowo urządzenie to jest uniwersalne i może być stosowane do różnego typu owoców i warzyw. Wykazuje również brak negatywnego wpływu na środowisko przyrodnicze. Praktyczne przetestowanie urządzenia na plantacjach truskawek oraz jabłek pozwoliło na stwierdzenie poprawy jakości owoców w czasie ich wzrostu i dojrzewania, zwłaszcza podniesienie walorów smakowych.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
140444

Odwiedza nas 41 gości oraz 0 użytkowników.