Centrum Transferu Technologii Uniwersytet Rzeszowski

L1_P1 950_246 Dach1 CMK_950_246 Dach2 L1_P1 950_246 Farad Dach3 L5_214_950_246 Rymanw Instalacja OZE dach PKEO EPR Jajo1 Komora BE Komp Lab_nn Lab1 Laser Panorama SEM Elektron Lamp Mikr Opt RTG Spec Thermo Tok

Przedmiotem wynalazku jest sonda genetyczna typu in situ, mająca zastosowanie w badaniach naukowych z zakresu biologii molekularnej, cytogenetyki, mikrobiologii, mykologii, biotechnologii oraz w przemyśle wykorzystującym drożdże piekarnicze jako surowiec, m.in. w browarnictwie, piekarnictwie czy przemyśle winiarskim.  

Sonda charakteryzuje się tym, że stanowi mieszaninę fragmentów wyznakowanego DNA hybrydyzujących do całych chromosomów pary 12 drożdży piekarniczych, w tym sekwencji rDNA znajdujących w chromosomie pary 12.

Znakująca sonda genetyczna oraz opracowana procedura jest dedykowana do badania stabilności genetycznej pod względem liczby chromosomów w jądrze komórkowym różnych szczepów drożdży piekarniczych w celu określenia ich przydatności jako materiału produkcyjnego. Znajdzie ona również zastosowanie w szeroko rozumianej biologii molekularnej wykorzystującej drożdże piekarnicze jako tzw. organizm modelowy.

Sonda umożliwia analizę mikroskopową składu jakościowego oraz ilościowego chromatyny jąder komórek drożdżowych bez konieczności otrzymywania chromosomów zatrzymanych w fazie metafazy. Opracowany sposób nie wymaga także dodatkowych czynności laboratoryjnych związanych z klonowaniem molekularnym i nie wymaga użycia wektorów genetycznych, które często są wykorzystywane w tradycyjnej produkcji sond hybrydyzacyjnych.

Wynalazek otrzymał srebrny medal na targach Brussels Innova 2014, the International Exhibition of Invention, Research and New Technologies.


NAUKA DLA BIZNESU

PRZEDSIĘBIORCO!

 

Poszukujesz innowacyjnych rozwiązań?
Chcesz udoskonalić procesy produkcyjne w swojeje firmie?
Szukasz pomysłów na rozwój swojego biznesu?
Chcesz rozpocząć badania?

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

WYPEŁNIJ FORMULARZ ZGŁOSZENIA!

Oferta UCTT

Centra badawcze na UR

Programy wsparcia prac B+R

Platformy wsparcia TT

UCTT

Linki

Patenty UR

Pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji

P.401126 Przedmiotem wynalazku jest pojemnik do przechowywania owoców przedłużający ich przydatność do konsumpcji, zwłaszcza jabłek, gruszek czy jeżyn. Dotychczas znanym sposobem przechowywania owoców w celu przedłużenia ich żywotności i przydatności do konsumpcji jest zastosowanie komór chłodniczych o ustalonej optymalnej temperaturze oraz kontrolowanej atmosferze. Wadą tego sposobu jest jego wysoki koszt, możliwość zastosowania jedynie w dużych przechowalniach, jak również występująca szkodliwa dla człowieka atmosfera obniżonego tlenu. Pojemnik, będący przedmiotem wynalazku, dzięki swojej konstrukcji posiada możliwość pełnej neutralizacji wpływu ziemskiego pola magnetycznego w strefie wewnętrznej jego korpusu. Pozwala to na przedłużenie przydatności do konsumpcji oraz wysokiej jakości handlowej złożonych w nim owoców. Dodatkowo pojemnik jest urządzeniem mobilnym i może być wykorzystany w każdym gospodarstwie domowym z uwagi na swoje niewielkie gabaryty. Nie wpływa negatywnie na środowisko oraz może być wykorzystany w połączeniu ze stosowaniem obniżonej temperatury oraz kontrolowanej atmosfery, które są charakterystyczne dla dużych przechowalni.

Sposób poprawy jakości owoców poprzez stosowanie magnetostymulacji

P.399412 Sposób, będący przedmiotem wynalazku, jest wykorzystywany zwłaszcza do poprawy jakości jabłka, truskawki, czy pomidora. Charakteryzuje się tym, że co najmniej miesiąc przed potencjalnym terminem zbioru owoce poddaje się działaniu pola magnetycznego o zadanej indukcji i częstotliwości w minimum 3 cyklach. Czas stymulacji podczas jednego cyklu oraz przerwy między cyklami zostały dokładnie określone. Efektem poddania owoców magnetostymulacji zgodnie z wynalazkiem jest zwiększona synteza cukrów prostych oraz pozytywna zmiana proporcji glukozy i fruktozy względem siebie. Umożliwia to uzyskanie ekologicznego plonu o poprawnej jakości, bez konieczności stosowania dodatkowych nawozów. Dotychczas nie znane są prace określające parametry pola magnetycznego pozwalające na poprawę plonów oraz odnoszące się w bezpośredni sposób do problemu stymulacji magnetycznej owoców w czasie ich dojrzewania i wzrostu.

Najczęściej czytane

Odsłon artykułów:
146099

Odwiedza nas 113 gości oraz 0 użytkowników.