Przedstawiona tematyka dotyczy maszyn przemysłu spożywczego, a w szczególności kutrów misowych i kutrów przelotowych stosowanych w branży mięsnej. Podstawowe problemy, jakie powstają podczas eksploatacji tych maszyn to:
- zużywanie ubytkowe elementów układu roboczego i migracja produktów zużycia do przetwarzanej żywności
- wzrost temperatury rozdrabnianego farszu mięsnego.
Zarówno zużywanie ubytkowe, jak i wzrost temperatury farszu mięsnego powodują obniżenie parametrów jakościowych otrzymywanych farszów i wyrobów gotowych.
Eksperci UR posiadają wiedzę teoretyczną oraz doświadczenie w zakresie minimalizacji zużywania ubytkowego narzędzi układów roboczych wymienionych wyżej kutrów, a także w zakresie obniżenia przyrostu temperatury w procesie kutrowania. Ograniczenie zużywania ubytkowego, jak i obniżenie przyrostu temperatury farszu mięsnego w procesie kutrowania możliwe jest przez połączone stosowanie metod konstrukcyjnych, materiałowych i technologicznych.
Odniesienie do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji
KIS 5. Żywność wysokiej jakości