Projekt skierowany do rolników prowadzących chów zwierząt gospodarskich.
Cel: dostarczenie przedsiębiorcom rolnym innowacyjnych metod oceny dobrostanu zwierząt gospodarskich oraz wskazania możliwości poprawy dobrostanu w istniejących warunkach produkcji.
W niniejszym projekcie proponujemy opracowanie nowoczesnych, bezinwazyjnych metod oceny i monitoringu dobrostanu dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i koni; wskazanie punktów krytycznych w produkcji i metod poprawy poziomu dobrostanu zwierząt.
Korzyści dla przedsiębiorstwa wdrażającego:
- poprawa statusu zdrowotnego zwierząt,
- poprawa jakości, bezpieczeństwa i higieny żywności,
- możliwość zdobycia bardziej dochodowych rynków zbytu produktów pochodzenia zwierzęcego,
- podnoszenie zaufania klientów,
- dostosowanie produkcji do wymogów prawnych z zakresu ochrony zwierząt, ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności.
Odniesienie do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji
KIS 5. Żywność Wysokiej Jakości
I. PRODUKCJA PIERWOTNA (SUROWCE ROŚLINNE I ZWIERZĘCE) NA POTRZEBY WYTWARZANIA ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI
4. Innowacyjne metody pozwalające na poprawę dobrostanu i ochronę zdrowia zwierząt.
5. Metody Żywienia i systemy utrzymania zwierząt wpływające korzystnie na wartość odżywczą i walory prozdrowotne produktów pochodzenia zwierzęcego.