Cel: opracowanie przemysłowej metody produkcji „skórek owocowych”, naturalnych słodkich przekąsek na bazie owoców i miodu.
W sytuacji wycofania słodyczy ze sklepików szkolnych proponowany produkt mógłby wypełnić powstałą lukę rynkową.
Zalety produktu:
- Naturalny (wytworzony z owoców i miodu), wysokoenergetyczny ale z zawartością substancji prozdrowotnych;
- Niskoprzetworzony, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków do żywności;
- Produkcja niskonakładowa, możliwość wykorzystania produktów ubocznych w przetwórstwie owocowo-warzywnym;
- Możliwość wykorzystania różnych owoców, w różnych kombinacjach smakowych i kolorystycznych;
- Możliwość wytwarzania różnych form (paski, tabliczki, ślimaki, chipsy, żelki);
- Trwałość produktu;
- Bbrak konkurencyjnych rozwiązań w kraju (oprócz domowej produkcji).
Odniesienie do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji
KIS 5. ŻYWNOŚĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI
II. Przetwórstwo żywności